Thursday, April 26, 2012

Asal Usul Alam Maya (Bab 1)


Dari Kejadian 1 – 2 

Pada mulanya, tiada apa yang wujud.
    Tiada yang kedengaran. Tiada yang dirasakan. Tiada yang terlihat.
    Hanya kekosongan. Kegelapan. Selain dari itu, apa-apa pun tiada.

Tapi Allah ada. Dan Allah mengilhamkan suatu Rancangan indah.

“Akan Ku penuhi kekosongan ini!” firman Allah. “Dalam kegelapan, Ku berikan cahaya! Dari ketiadaan, akan Ku cipta… SEGALANYA!”Seperti ibu burung menetaskan telurnya, Allah berlegar di muka kegelapan sunyi untuk memulakan nyala kehidupan.

Allah berfirman. Begitu saja. Dan apa yang dititah Allah menjadi nyata.

Allah kata, “Datanglah, cahaya!” lalu bersinarlah cahaya menerangi kelam. Allah gelar cahaya itu, “Hari” dan kegelapan itu “Malam”.

“Bagus!” seru Allah. Sememangnya, ia baik belaka.

Lalu Allah kata, “Datanglah, lautan! Marilah, langit!” Maka terbukalah ruang angkasa tinggi dan samudera yang serba luas dan dalam.

“Bagus!” seru Allah. Sememangnya, ia elok sekali.

Lepas itu, Allah kata, “Datanglah, bumi!” Maka timbul dari gelora lautan itu pantai pasir, daratan lapang dan gunung mencecah awan.

“Bagus!” puji Allah. Sesungguhnya, mereka diciptakan begitu.

“Bangkitlah, pokok!” firman Allah. “Tumbuh-lah, rumput dan bunga!” Dan hidupan flora mekar di merata-rata pelosok bumi. Daun segar kehijauan, akar kukuh menular dan bunga harum berkembang.

“Bagus!” seru Allah. Sesungguhnya, mereka cantik sekali.

“Datanglah, bintang!” kata Allah. “Marilah, suria dan bulan!” Maka berputarlah di angkasa lepas bola berapi, bintang berekor dan planet berwarna-warni. 

“Kamu bagus!” seru Allah. Sesungguhnya, mereka sedemikian.

“Marilah, burung!” kata Allah lagi. Maka, berterbangan tinggi sambil bersiul riang, bermacam jenis burung memenuhi langit.

“Datanglah, ikan!” kata Allah. Maka, percikan air laut riuh dengan berbagai ikan yang gembira menerpa dan meluru ke sana sini.

“Kamu bagus!” seru Allah. Sebegitu mereka jadinya.

Lepas itu, Allah kata, “Marilah, haiwan!” Maka, semua binatang keluar main. Bumi bergegar dengan bunyi lantang mereka – mengaum, menyalak, berdengkur, melaung, melolong dan mendengus.

“Segalanya bagus!” sahut Allah. Mereka girang belaka.

Allah melihat semua ciptaanNya dengan penuh kasih sayang. Mereka makmur dalam peliharaan Allah.

Tapi yang paling bagus belum datang lagi. Dari awal lagi, Allah mengidamkan sesuatu yang istimewa dalam hatiNya. Allah mau cipta manusia untuk menikmati Kebahagiaan Abadi. Mereka adalah putera-puteri Allah, dan dunia menjadi kediaman indah untuk mereka.

Jadi Allah menghembus nafas jiwa ke dalam Adam dan Hawa. Apabila mereka buka mata buat kali pertama, yang terlihat adalah wajah Allah sendiri.

Allah pandang mereka seperti seorang ayah. “Kamu mirip saya”, kata Allah. “Kamu karya paling indah yang telah Kucipta”.

Allah mengasihi mereka sepenuh hati. Mereka makmur kerana kasih Allah.
Bersama bintang dan sungai dan angin membelai pokok, Adam dan Hawa mempersembahkan lagu merdu kepada Sang pencipta. Hati mereka penuh girang. Tiada yang sedih atau sakit atau takut atau sepi.

Allah melihat segala ciptaanNya. “Sudah Sempurna!” seru Allah. Sesungguhnya, mereka begitu.

Tapi segala bintang, gunung, lautan dan cakerawala pudar berbanding dengan kasih Allah kepada putera-puteri kesayanganNya.  

Allah rela mengalihkan langit dan bumi demi bersama mereka. Sentiasa. Apa saja terjadi, tidak kira harga pengorbanan, Allah sedia mengasihi mereka selalu.

Maka bermulalah kisah cinta ini…

No comments: