Sunday, December 16, 2007

The Golden Compass: Atheism For Kids?

Al Mohler: Tayangan The Golden Compass sebagai filem gergasi musim sejuk ini merupakan cabaran baru bagi umat Kristian -- terutamanya ibu bapa. Yang baru adalah penerbitan sebuah filem fantasi menarik dengan para pelakon terkenal ini yang juga membawa suatu pesanan yang secara langsung subversif terhadap agama Kristian. Barangkali ia bukan cabaran terakhir sebegini.

Setelah menonton filem ini pada suatu tayangan pendahuluan dan membaca ketiga-tiga buku His Dark Materials karya Philip Pullman, saya yakin kita menghadapi suatu cabaran yang nyata dan memerlukan pemikiran cermat dan kematangan daya fikir.

Teruskan penerokaan anda dalam topik ini di sini:

LeaderU: The Golden Compass: A World of Spiritual Darkness

A Briefing For Concerned Christians by Al Mohler

Atheism For Kids by Gene Edward Veith

A Primer on Atheism By Russ Wise

Golden Compass: Pointing In The Wrong Direction

ChristianityToday Review

Review by the Thinking Christian

9 comments:

hOcmun said...

interestingly, people just can't watch a movie without thinking of the isi tersirat...?

why can't we just, leave the isi alone, go and watch, then say it's a good show, nice graphic, nice bears, good acting.. and that's all?

we're just getting more intelligent?
lol.

Sze Zeng said...

Setelah menonton filem ini, saya and seorang kawan keluar dari pawagam tidak menghadapi apa jua nasihat dari cerita tersebut yang mencabar agama Kristian.

Saya berpendapat bahawa filem ini tidak mempunyai sifat-sifat negativ yang berpotensi merosakan idea terhadap Kristianiti.

Mungkin pihak Kristian di dunia barat yang membesarkan propaganda negativ terhadap filem tersebut.

Ying said...

is this kristian movie?

Dave Chang said...

Ying, it's not a 'christian' movie to put it mildly, check up on the links hehe...

HocMun, good thots there! Very often i'd tell people to evaluate a piece of art by its integrity, skill, medium etc also, not just by its message. (though that's surely part of the art itself, what the author/director/painter/singer wanna convey) So... Yup, people can definitely go watch movies unthinkingly, oblivious of the worldview tersirat... hehe but tat's abt as intelligent as having a steady diet of Happy Meals, then say there's a good packaging, good ads, nice toys but dunno the ingredients inside :) hehe...

Bro, mungkin hujah-hujah pihak Kristian di dunia barat itu lebih sofistikated sikit... mereka tak dakwa filem pertama ini bagi nasihat cabar agama Kristian... Agenda dalam buku buku tersebut sudah 'toned down' untuk pasaran umum. filem pertama sebenarnya berhenti 3 bab sebelum buku pertama di mana 'nasihat' itu menjadi lebih jelas. Tapi sebelum kita orang berpesta dan ajak anak-anak semua tonton sbab the 'coast is clear'... kita harus ingat ada sequelnya, dan barangkali ada udang sebalik batu ler...

Macam mana pun, kesedaran adalah penting. Saya pun mungkin pegi tengok hari minggu ni :)

hOcmun said...

lol. good illustration on the happy meal! :P

Sze Zeng said...

wow, bang punya bahasa memang bagus. Saya 'spent' banyak masa untuk tulis dengan bahasa.

Saya tiday sedar akan kebenaran bahawa filem it telah menrendahkan tone anti-kristian. Terima kasih pada perspektif anda.

It's really a struggle to write in malay. I have not been using it for the past 7 years :)

Atan said...

it's accurately if we classify it as an anti-Christ movie..so, be careful in what the young one watch xspecially those belong or relate to u out there..!!

BK said...

I did a very quick, non-comprehensive summary to get ppl up to speed on my blog a while ago. It includes a short reading list ppl might want to check out (although I think only Watkins might have a chance of being available in Malaysia, as it's published by IVP).

I also have a follow-up post with a couple more links, including an interview with Pullman himself, here.

By far the best resource is Jeffrey Overstreet's, done in a Q&A format.

Atan said...

sebab kan banyak konsep sistem berkomputer..and as we know that, computer is devil no 1 device system utk menyerang dan 'membunuh' manusia akhir zaman secara perlahan-lahan..(baca Why 13: 16-18) tentang penggunaan micro chip yg sekarang semakin meluas digunakan..